Event čekan 8 godina se vratio – Zagreb Auto Show 2016

Autor: Tin Berakovic

Jutros, 5. travnja u 8:00 sati otvorena su vrata dugoočekivanog domaćeg auto showa, priredbe autorizirane od strane međunarodnog udruženja proizvođača automobila i dijelova OICA. Zagreb Auto Show ponovno je ugostio Zagrebački Velesajam, u svojem punom kapacitetu (70 000 m2), kako u paviljonskom prostoru tako i u vanjskom. Svoje proizvode i usluge predstavilo je ukupno 440 izlagača iz 33 države, a posjetitelji su mogli (i mogu do 10. travnja do kad se Zagreb Auto Show održava) razgledati mnogobrojne nove modele, ali i mnoštvo dodatnog sadržaja. Tako su svoje mjesto u izložbenom prostoru našli brojni oldtimeri, umanjeni modeli automobila (autići), razni trkaći strojevi (čiji nas je broj oduševio) te busevi i radni strojevi koji su danas izgledom izuzetno moderni te privlačni (ne šalimo se).

Noviteti

Ovogodišnji Zagreb Auto Show obiluje premijerama (70), kako onima vezanim za domaće tržište tako i s nekoliko svjetskih i europskih vicepremijera. što se automobila tiče vidjeli smo 4 europske vicepremijere koje su na Zagreb Auto Show-u prikazane odmah nakon glamuroznog auto salona u Ženevi, te 34 hrvatske premijere. Što se gospodarskih strojeva tiče na salonu su predstavljene čak 4 svjetske premijere, 1 svjetska vicepremijera, 3 europske vicepremijere te 2 hrvatske premijere. Motocikli i četverocikli prikazani su u 22 hrvatske premijere. Prisutan je ukupno 81 brend automobila (29), motocikala (35) te gospodarskih vozila (17).

Što nam se svidjelo, a što ne?

Odmah nakon ulaza, u vanjskom prostoru Zagrebačkog Velesajma izloženi su noviteti iz gospodarskog i putničkog (busevi) segmenta. Iznenađujuće je koliko me dizajnom privuklo nekoliko manjih gospodarskih vozila (opet nije šala). Vrlo je pohvalna činjenica da proizvođači takvih vozila razmišljaju i o dizajnu, netko bi rekao možda nepotrebno za njihovu namjenu, ali definitivno ih je lijepo za vidjeti. Štoviše, dođe ti da razmisliš o promijeni zanimanja u čistača ulica ili košača trave (sad je šala). No, krenimo na automobile. Odmah bi naglasio da su me neki modeli iskreno oduševili materijalima i kvalitetom izrade unutrašnjosti, kojoj smo posvetili najviše pažnje. Ipak, bilo je i onih modela koji su me poprilično razočarali, a da moje mišljenje nije posve subjektivno složio se i naš vanjski suradnik/fotograf Marko Ćaćić. Sjedali smo u preko 70 automobila, većina ih je naravno bila izvrsna, no nakon te većine, sjedanje u poneki model znalo nas je veoma razočarati. Primjerice, u nekim modelima (jako rijetkima, srećom – i nije Dacia) naišli smo na izuzetno male i 20 godina zastarjele digitalne “zaslončiće” vjerojatno preuzete od nekog prosječnog kalkulatora . Zapravo vrlo nebitne za vožnju, no činjenica je da nas je autoindustrija razmazila te nam podignula kriterije i očekivanja od novih modela. Interesantno nam je bilo kako neki automobili imaju izvrsnih rješenja što se tiče unutrašnjosti, od zgodnih pretinaca, ladica i sl. pa sve do električnih sistema raznih svrha koje boravak u automobilu čine zanimljivijim.

Velik broj trkaćih automobila

Nije nam mogla promaknuti činjenica da je Zagreb Auto Show 2016 obogaćen solidnim brojem kako domaćih tako i svjetskih natjecateljskih automobila. Tako su svoje mjesto na salonu našla dva WRC automobila – novi Hyundai i20 WRC te VW Polo WRC. Opel je predstavio svoj model Mokka pripremljen za Rally Dakar i rally raid utrke, dok je suzuki izložio trofejni Swift Sport Nikia Belohradskog iz 2012. Uz njih u raznim izlozima našli su se i brojni domaći natjecateljski primjerci – Škoda je izložila po jednu staru Favoritku grupe A te Feliciu Kit Car, uz koncept produljene Fabie R5, Mitsubishi je posjetiteljima predstavio dva natjecateljska Lancera EVO VIII i IX čiji su vlasnici trkaći Juraj Puškar i Damir Mašić, a svoje mjesto pod reflektorima našao je i Šebaljev Lancer EVO IX koji je bio izložen u sklopu Valvoline-ovog štanda. Tu su još bili i Stelmahov Ford Escort RS Cosworth slagan za brdsko prvenstvo, Citroen C2 VTS Daria Šameca, drifterski BMW-i Marka Brkljačića te Karla i Dražena Pavičića uz također drifterskog BMW-a Brune Stergara. Uz to, INA je na svojem izložbenom prostoru prikazala trkaću Hondu Civic Type-R  Žarka Knega, a na zaslonu se prikazivao i video s prošlogodišnjeg INA Delta Rally-a. Lijepa je, i pozitivna činjenica da se na Zagreb Auto Show-u našlo toliko trkaćih automobila, jer ipak, veliki je to marketinški korak za hrvatski autosport gledajući činjenicu da organizatori na salonu očekuju preko 130 tisuća posjetitelja.

Zašto posjetiti Zagreb Auto Show 2016?

Govoriti nešto više bilo bi nepotrebno s obzirom da Zagreb Auto Show traje sve do 10. travnja s krajem u 21:00 h, tako da vremena da ga posjetite još uvijek imate. Nemojte propustiti priliku za to jer na salonu se svakako ima što zanimljivo za vidjeti i razgledati te ćete s njega zasigurno otići bogatiji za mnogo, mnogo iskustava. Uz to, nadamo se da će održavanje Zagreb Auto Show-a ponovno prijeći u tradiciju, no valja uzeti u obzir da se salon nije održao sve od 2008. godine te bi bila prava šteta propustiti ovu priliku. Svakako savjetujemo da prođete sve paviljone i cijeli vanjski dio izložbe.

Share this Post