Novim Subaru Foresterom 4DVENTURE ljepotama gorske Hrvatske

Autor: Tin Berakovic

Početak je proljeća. Brojne obaveze, što poslovne što vezane za školovanja i dodatno obrazovanje s vremenom su nataložile dosta stresa u moju svakodnevicu. Standardna je to priča mnoštva današnjeg puka. S vremenom, čovjek se poželi malo maknuti od ustaljene svakodnevice i lokalne sredine u kojoj prebiva većinu vremena.

Baš u takvom, idealnom trenutku u ruke mi je došao novi, testni Subaru Forester u paketu opreme zanimljivog naziva – 4DVENTURE. Obveze oko testnog automobila povlače i nemalo posla kojeg je potrebno raspodijeliti u vremenu dok nam je automobil na raspolaganju. Zato sam se odlučio na opciju spajanja ugodnog s korisnim. Okrenuo sam par brojeva i odluka je pala na put za Liku i ljepote Velebita, predivne planine čijih čari u prosjeku, nažalost nismo previše svjesni…

Subaru Forester 4DVENTURE – za sigurnu avanturu

Za početak, ukratko o testom automobilu. Novi Forester pripadnik je pete generacije datog modela čija povijest seže unazad do 1997. godine. Od tada na svjetskom je tržištu prodano više od četiri milijuna primjeraka ovog Subaruovog SUV-a. Gledano u prošlost, Subaru je u svijetu bio prepoznatljiv po izvanrednim sposobnostima na svim podlogama i terenima što inženjerske korijene vuče iz vrhunskih rezultata u WRC-u iliti Svjetskom rally prvenstvu. No danas je Subaruov cilj osim po vozačkim sposobnostima biti u vrhu i u segmentu sigurnosti. Da su na dobrom putu ka ostvarenju istoga svjedoče i nagrade koje na svjetskoj razini osvajaju njihovi automobili. Novi Forester kakvog imamo na testu primjerice, dobitnik je Euro NCAP-ove nagrade za najsigurniji automobil u klasi.

Aktualna generacija Forestera diči se znatno krućom karoserijom, kažu čak do dva puta krućom od prethodne, što uz standardni Subaruov koncept boxer motora i stalnog pogona na sva četiri kotača (nisko težište i bolje ležanje) uvelike pridonosi aktivnoj sigurnosti, odnosno prevenciji od nastanka nesreća. Osim toga, Subaru je razvio sustav pomoći vozaču nazvan “EyeSight” koji je mjesto već bio našao u nekim ranije predstavljenim Subaruovim modelima. Spomenuti sustav ima više karakteristika, a neke od njih su upozoravanje na prelazak preko prometne linije, vraćanje u prometnu traku, automatska kočenja i skretanja u slučaju opasnosti od nesreća, pa i automatsko praćenje brzine i razmaka od vozila ispred. Na vanjskim retrovizorima smještene su i lampice koje zasvijetle pri dolasku drugog vozila u mrtvi kut, kako bi upozorile vozača na isto, a novi je Forester opremljen i pokretnim snopovima prednjih svjetala koja se pomiču u zavojima radi bolje osvijetljenosti istoga. Što se paketa opreme “4DVENTURE” tiče on je prvenstveno vezan za vizualni identitet automobila, a manifestira se u zanimljivim narančastim detaljima kako na vanjštini, tako i u unutrašnjosti vozila.

Ponekad je dobro malo skrenuti s puta

Petak ujutro značio je spremanje omanje putne torbe u Forestera i početak male avanture. Do tada sam sa suvozačem već istražio brojne tehničke mogućnosti koje automobil nudi, a nudi ih poprilično. No o tome nešto kasnije. Plan puta do Velebita bio je poprilično otvoren. Računao sam na povremena skretanja s puta, odnosno s magistralne, “stare ceste” koja vodi do Udbine (na kojoj sam se trebao naći sa svojim suputnikom za Velebit) pa dalje prema moru. Svrha “skretanja s puta” bila je višestruka. Prvo, morao sam uloviti koji zanimljiv kadar za fotkanje, drugo, dodatno isprobati terenske mogućnosti novog Forestera, a treća svrha bila je u opuštenijoj atmosferi (koliko je mogla biti) vidjeti prikrajke Lijepe Naše za koje se ne može čuti ili ih vidjeti u medijima ili na društvenim mrežama. I zaista, već malim skretanjem s glavne ceste dođe se na zemljane puteve koji vode do predivnih pustoši i divne, “neiziritirane” prirode. Zato preporučam, pri putovanju na more ili gdje drugdje, priuštite si malo ležernosti i skrenite koji puta na bočnu stazicu i vidite kamo vodi. U usporedbi s utroškom tog istog vremena na mobitelu, zasigurno vam neće biti žao.

Unutrašnjost i ergonomija

Ranije smo spomenuli aktivnu sigurnost, a jedan od čimbenika iste jest i dobra vozačka pozicija i ergonomski osmišljena kabina. Krenimo od osnovnoga, vozačka pozicija je izvrsna. Volan je moguće podešavati po visini i dubini. Sjedala su vrlo udobna i što je uistinu pozitivno, ne umaraju na duljim putovanjima. Ista su presvučena, kako ih Subaru reklamira, vodonepropusnim materijalom. Zapravo je riječ o skaju. Šteta što se Subarui ne mogu naručiti primjerice s kožnim sjedalima (dolaze uz paket opreme “Premium”) kao dodatnom opremom ako ih pojedini paket ne uključuje. Pretinaca za odlaganje stvari, kao i utičnica raznih oblika i u prednjem i u stražnjem dijelu interijera ima dovoljno i pametno su osmišljeni. Neki se pretinci čak mogu i personalizirati micanjem pregrade. Svidjeli su nam se praktični trodijelni džepovi na stražnjem djelu prednjih sjedala koji također omogućuju efikasnije sortiranje potrepština i sitnica. Prtljažni prostor (koji se otvara i zatvara na gumb) je prostran, obaranjem stražnjih sjedala dobije se ravna površina za praktičnije prevoženje duljih predmeta. Prtljažnik, kao i ostatak vozila dobro je osvijetljen žaruljama, a nalazimo ih i na dnu stranica prednjih vrata, što je praktično kao prevencija da pri izlasku iz vozila ne zagazite u lokvu na cesti. Za pak lakši pristup stražnjoj klupi Subaru je napravio vrata koja se otvaraju pod vrlo velikim kutem, gotovo pod 90° što je posebice praktično imate li djecu. U automobilu će se vrlo udobno voziti svih pet osoba, koliko je sjedećih mjesta. Na prednjim sjedalima visoki ljudi neće imati problema dok je maksimalna udobnost na stražnjim sjedalima ipak zagarantirana ljudima do otprilike 190 cm visine.

Unutrašnjost i ergonomija #2

U kabini nalazimo tri ekrana različitih dimenzija od kojih svaki ima svoju svrhu. Veliki ekran namijenjen je aplikacijama i osjetljiv je na dodir, dok manji služe za informiranje posade o pregršt parametara. No o tome kasnije. Važno je naglasiti da se infotainment sustavom osim na dodir može upravljati i analogno. Odnosno, postoje praktični gumbi za biranje aplikacija koji se nalaze ispod samog velikog ekrana. Također, dvozonskom klimatizacijom kao i glasnoćom radija može se upravljati analogno. Nekome se spomenuto može činiti pomalo zastarjelim. No, priznao tko to ili ne, mogućnost analognog upravljanja određenim postavkama uistinu ima utjecaja na aktivnu sigurnost vozila. Doduše, u unutrašnjosti nalazimo dosta gumbi za koje kakve funkcije, na čiji se raspored mozak jednostavno mora naviknuti, a za to je potrebno neko vrijeme. Pozitivno je što su gumbi za manje važne ili funkcije koje se rjeđe upotrebljavaju dobro odvojeni od onih bitnih za svakodnevnu vožnju. Mali nedostatak, a što bismo voljeli vidjeti u automobilu ove klase je mogućnost automatskog (na dublji klik) podizanja i spuštanja i stražnjih prozora, a ne samo prednjih. Bitna stavka aktivne sigurnosti, a vezana za ergonomiju jest preglednost. Novi Forester po tom je pitanju otišao vrlo daleko i po riječima brojnih automobilskih novinara napravio automobil s najboljom preglednosti kojeg su vozili. Preglednost iz automobila uistinu je jako dobra, a “količina” svjetlosti koja dopire u kabinu, čak i tijekom malčice tmurnijih dana stvara posebnu, udobnu atmosferu za vožnju. Količina svjetlosti u kabini dodatno se može povećati otvaranjem ovećeg krovnog prozora, ili njegove pregrade.

4DVENTURE – Stvoren za avanture

Vratimo se našem putovanju. Nakon nekoliko stajanja i istraživanja skrivenih puteva nastavio sam prema Udbini. Prazna cesta i sunčano vrijeme doprinijeli su čistom guštu u kruziranju, u kojem se novi Forester vrlo dobro snalazi. Za usputni test terenskih sposobnosti spustio sam se grubljim terenom do same obale Rastoka, gdje bi da je vrijeme bilo toplije i priroda zelenija bilo predivno malo se zadržati i uživati u ljepotama koje rijeke i slapovi istih na tom području pružaju. Nevjerojatno je koliko spoznaja terenskih sposobnosti Subarua daje poticaja da svako malo skreneš s ceste u neku malu off road avanturu! Tko ne vjeruje, mora probati. Dotaknimo se sada udobnosti i pogona.

Pogon i udobnost

Novi se Forester kao i svi “pravi” Subarui bazira na već spomenutoj, prepoznatljivoj Subaruovoj koncepciji – boxer motoru i stalnom pogonu na sva četiri kotača. No, s vremenom i rigoroznijim europskim zakonima o razini ispušnih plinova Subaru je odlučio automobile za dato tržište opremiti i “malim” elektromotorom. Tako svi novi Subaruovi modeli na našem tržištu nose oznaku “e-boxer”. Ipak, potrebno je razlikovati standardne, “plug-in” hibride od hibridnog pogona kojeg u svojim modelima koristi Subaru. U ovom slučaju riječ je o elektromotoru snage 16,7 KS koji se nalazi u kućištu srednjeg diferencijala i time omogućuje pogon sva četiri kotača na struju. Subaru elektromotor koristi pretežito samo kao pomoć benzinskom dvolitrenom motoru od 150 KS i to pri optimalnom doziranju gasa za isto, kao i pri kretanjima i pokretanju motora. Ipak, do otprilike 40 km/h i također optimalnom doziranju gasa novi Forester može voziti i isključivo na struju. Baterija, koja se relativno brzo prazni, ali jednako tako i puni (regenerativnim kočenjem) smještena je pod podnicom prtljažnog prostora, umjesto rezervnog kotača. Hibridna tehnologija u novom Foresteru omogućuje do 11% nižu potrošnju. Naizgled djeluje neznatno, ali na automobilu teškom otprilike 1650 kg u ovom slučaju znači uštedu oko jedne litre goriva na 100 kilometara.

Majstorskom cestom do Tulovih greda

Dolaskom u Udbinu i kratkim predahom u Svetištu hrvatskih mučenika započeo je interesantniji dio avanture –  put starom makadamskom cestom (Majstorska cesta) rađenom u 19. stoljeću po Velebitu do Tulovih Greda i spuštanje do Obrovca. Cesta je to koja spaja Ličko-Senjsku županiju sa Zadarskom. Na sjevernom djelu cesta još je uvijek prekrivena snijegom, a na predjelu kod Tulovih greda naišli smo na zaostale nanose snijega visoke i do pola metra. Bio je to test za novog Forestera. Gdje je granica do koje se izuzetno sposoban Subaruov SUV može probiti?

Pogon i udobnost #2

Udobnost. Novi je Forester na prednjoj osovini opremljen MacPherson opružnim nogama, dok je stražnji ovjes baziran na dvostrukim poprečnim ramenima. U praksi, ovjes vrlo dobro upija sve neravnine, a niti ležeći policajci mu ne predstavljaju nikakav izazov. Treba pripaziti naravno na veće “udarne” rupe, no za ostalo se ne trebate brinuti. U zavojima, velikim dijelom i zbog niskog težišta auto se doima vrlo krut i u kombinaciji s pogonom na sve kotače izvrsno drži cestu. Ponekad si je teško pojmiti da je riječ o SUV-u.

Prijenos snage. Snaga se na kotače prenosi preko Lineatronic automatskog mjenjača kojeg je potrebno malo “skužiti” za korištenje njegovog punog potencijala. Na prvu ostavlja pomalo čudan dojam neshvaćanja i netko bi mogao reći da nije dobar. Za bolje razumijevanje istoga na raspolaganju stoji Nenad Lončarić, peterostruki prvak Hrvatske u reliju i ovlašteni zastupnik za Subaru vozila u Hrvatskoj (Subaru Auto Lončarić). Preporuka prije kupnje je napraviti probnu vožnju s njim radi potpunog uvida u sve mogućnosti automobila. Kako bilo, s vremenom dobijete osjećaj za mjenjač i tada isti ostavlja solidan dojam, a omogućuje i vrlo dobre performanse i ekonomičnu vožnju.

Terenske sposobnosti

Prijeđimo odmah na stvar. Laki i srednje teški tereni za Subaru Forestera ne predstavljaju apsolutno nikakvu muku. No, pred Tulove grede skrenuli smo na prilaznu cestu koja je trenutačno poprilično razrovana i prožeta dubokim nepravilnim rupama. Uz nešto oprezniju vožnju tu smo dionicu prošli bez paljenja sustava sličnog aktivnim diferencijalima kojeg u Subaruu nazivaju “X-mode”. No, sljedeća prepreka bila je vrlo duboki nanos snijega dugačak 20-ak metara, nakon kojeg dolazi ponovno čist teren. Problem je bio što je cijeli zavoj bio potpuno pod snijegom dubokim oko pola metra što je značilo da bi se morali probiti direktno kroz takav kruti snijeg, bez da je barem jedan od kotača na podlozi s nekakvim gripom. Na mjestima gdje su nanosi bili nešto niži ili gdje je barem jedan od kotača bio na malčice krućoj podlozi, Forester se uz X-mode sustav probije bez ikakvih problema. No, novi je Forester od tla udaljen 220 mm, što je nažalost bila prevelika razlika da bismo se lako probili kroz dosta viši nanos snijega. Auto se nasukao prednjim krajem i nismo mogli naprijed, što je razumljivo. Uz pomoć X-moda izvukli smo se u rikverc bez većih problema, što bi značilo da bismo se uz više truda i barem 10-ak minuta posla uspjeli malo po malo probiti kroz visok nanos. Jer maltene dok god se ne nasuče, novi Forester ne zna za prepreke podloge. Ipak, zbog ograničenog vremena koje smo imali odustali smo od samozadane misije i zaputili se cestom dalje prema Obrovcu, pritom probivši se kroz nekoliko solidno visokih nanosa.

Zaključno, Subaruov X-mode sustav radi izvanredno. Granice ipak postavljaju serijske gume ili visina odstupanja od tla (sjetimo se da je riječ o SUV-u). Važno je pripomenuti da je Subaru mislio i na kuteve prednjeg i stražnjeg prevjesa, kao i pragova, sve s ciljem pružanja što boljih terenskih sposobnosti novom Foresteru. Za serijski auto, izvanredno!

Tehnikalije

Vrijeme je da spomenemo tehnička rješenja i neke od sustava s kojima raspolaže testni Forester. O ekranima smo već pričali. Središnji zaslon osjetljiv na dodir sadržali aplikacije za razgovore, radio, postavke infotainmenta, navigaciju i dr. Sve je vrlo pregledno i jednostavno za korištenje. Na malom središnjem ekranu, smještenom iznad velikog prikazuju se razni parametri vožnje koje vozač može mijenjati tipkom na upravljaču. Od standardnih kao što su potrošnja goriva, predviđeni domet, sat i sl. do prikaza aktivnosti pogonskog sustava, odnosno prikaza rada benzinskog i električnog motora te punjenja istoga, u realnom vremenu. Također, na istom ekranu možemo pratiti s kojim postotkom gasa vozimo (pomaže kod upoznavanja rada mjenjača!) te nalazimo li se i na kolikoj uzbrdici, odnosno nizbrdici, itd.

Iznad spomenutog ekrana nalazi se i mala kamera koja služi za prepoznavanje lica vozača. Preko istoga, vlasnik može napraviti vozački profil kojeg automobil pamti (do 5 aktivnih profila). Pri sjedanju na vozačko mjesto, sustav automatski prepoznaje vozača i namješta postavke zadane profilom, odnosno vozačku poziciju, poziciju vanjskih retrovizora i postavki infotainmenta. Također, računalo mjeri i prosječnu potrošnju svakog registriranog profila pojedinačno, kao i ukupnu prosječnu potrošnju. Zanimljivo za napredak u vožnji. Praktična je činjenica i da navigacija na karti ima ucrtane radare! Tu su još i automatska ručna kočnica na uzbrdicama i pri stajanju, kamera za prednji desni kotač, kamera za vožnju unatrag, pokretanje vozila i otključavanje vrata bez ključa (mora biti u neposrednoj blizini) itd.

Zaključak

Avantura se polako bližila kraju. Od Tulovih greda istom smo se cestom spustili do Obrovca nakon čega smo mali predah napravili kod predivnih slapova rijeke Zrmanje. Također mjesto na koje se čovjek želi vratiti pri toplijem vremenu. Na povratku za Udbinu plan je na praznoj magistrali preko Velebita bio isprobati performanse sportskog moda (aktivira se na tipku na upravljaču) koji Foresteru pruža nešto bolji odaziv na gas, kao i drugačije postavke elektronički upravljanog mjenjača. Rezultat je bio već spomenuti. Izvrsno držanje ceste i uz kvalitetno očuvanje brzine dobrim putanjama kroz zavoje jako dobre performanse. Za dinamičniju vožnju, kao što smo ranije rekli, potrebno je bolje se upoznati s radom mjenjača i optimalnim doziranjem gasa koje mu najbolje odgovara. No tada stvari sjedaju na svoje mjesto. Ipak, mjenjač ne može pružiti onu dozu povjerenja i predvidljivosti na koju smo navikli u vozilima opremljenim klasičnim, ručnim mjenjačima. Osmjeh na licu, ali s blago gorkim okusom.

Nakon pet dana druženja s novim Subaru Foresterom 4DVENTURE i prijeđenih gotovo tisuću kilometara po asfaltu, makadamu, travi, zahtjevnom terenu pa i snijegu, ostao sam prožet jako lijepim iskustvom. Lijepim iskustvom za koje čovjek treba ponekad izaći iz ustaljene rutine i zaputiti se na avanturu. Subaru Forester 4DVENTURE predviđen je za maksimalno iskorištavanje takvih situacija. Mislite li da su takvi izleti “skup sport”, potrpajte petero ljudi u auto i podijelite troškove. Za 30-ak kuna možete vidjeti svu silinu ljepota malo bližih vam krajeva Lijepe Naše. Još nešto. Podatke o potrošnji goriva namjerno sam ostavio za kraj. Ukupna potrošnja goriva tijekom cijelog testa, zabilježena na mom vozačkom profilu iznosila je iznenađujuće niskih 6,7 l/100 km. Uz terensku vožnju, uzbrdice, nešto jurnjave, ali i otvorenu cestu. U prigradskim uvjetima s novim Foresterom možete računati na prosječnu potrošnju od oko 7,6 l/100 km, dok je ona u isključivo gradskoj vožnji ipak malo viša.

Share this Post