Peugeot 208 1.4 HDi – Malo konja za puno užitka u vožnji

Autor: Tin Berakovic

U ruke nam je došao, sasvim slučajno, prvi automobil za svojevrsna testiranja koja ćete moći pratiti u našoj rubrici Vozni park, riječ je o sada već tri godine starom, ali izgledom neodoljivom Peugeotu 208 1.4 HDi sa 68 konjskih snaga te srednjim paketom opreme Active.

Moderan interijer i ljupki eksterijer

Vanjski izgled ovog vrlo kompaktnog gradskog automobila (dužinom manjom od 4 metra spada u kraće automobile u svojoj klasi) osvaja na prvu te mislim da se stoga nije potrebno previšezaustavljati na njemu. No ipak, Peugeotovi dizajneri napravili su vrhunski posao te ova 208-ica izgledom spada među najmodernije i najpoželjnije gradske mališene, čemu doprinosi i činjenica da za njegovim volanom često viđamo pripadanice nježnijeg spola, a posebice made vozačice kojima je dizajn jedan od najvažnijih (ili jedini) čimbenik za kupnju novog limenog ljubimca. Bacimo se sada na interijer… Kada je u automobilskim medijima izašla vijest da je Peugeot krenuo sa svojevrsnom “revolucijom” ugrađivanja manjih volana u svoje nove modele (što bi trebalo povećati užitak vožnje) činilo mi se to kao vrlo optimistična i pozitivna činjenica. Razlog tome bila je moja “opsjednutost” da su dobri automobili samo oni koji imaju sportski auspuh, trkaći volan te predispozicije da ih se jednog dana pretvori u trkaće vozilo. No, s vremenom, kad sam polako krenuo voziti malo različitije automobile, uozbiljio sam se te mi se sviđala razlika između svakog od njih te sam se “pomirio” sa serijskim (većim) volanima. Uglavnom, u ovih nekoliko dana vožnje Peugeota 208 sa “smanjenim” volanom ponovno sam pokrenuo bitku s “normalnim” volanima drugih automobila. Tako sam sebe uhvatim kako se tokom vožnje žalim i svađam (doslovno, koliko god to čudno bilo…) s volanom na dostavnom Citroenu Berlingu (prije smo bili prijatelji…) kojeg sam ponovno krenuo voziti nakon Peugeota. Je li Peugeot stavljanjem manjeg volana napravio dobar posao? – Definitivno DA! Makar, prvim sjedanjem u automobil ipak se potrebno malo naviknuti, no već u drugoj vožnji volan manjih dimenzija sjeda vam sasvim normalno. No, volan nije jedina novost koju je Peugeot uveo ovim modelom. Jednim pogledom u unutrašnjost 208-ice uočavate da je komandna ploča izuzetno jednostavna. Time su se i hvalili na TV reklamama, pokazalo se sasvim opravdano… Naime, na komandnoj ploči nalazi se svega nekoliko estetski i ergonomski vrlo dobro smještenih gumbića i komanda ventilacije uz naravno veliki zaslon osjetljiv na dodir. Takva unutrašnjost odiše luksuzom te prije svega izgleda izuzetno moderno.

Negativne činjenice

Od negativnih činjenica istaknuo bih samo dvije – obruč volana malo zaklanja pogled na brzinomjer (što je sitnica i meni osobno zasmetala je samo u situacijama za provjeru brzine prije mjesta gdje su policijski radari), no između brzinomjera i okretomjera je i digitalni pokazivač brzine koji doduše meni iz nekog razloga nije bio od velike koristi, točnije nisam ga doživljao. Da li je to zbog lošije ergonomije, tj. njegovog smještaja ili nečega drugoga neću ulaziti, jer ionako ova negativna činjenica je gotovo pa posve zaboravljiva. Druga negativna činjenica koju bih naveo, ovaj puta meni veća, ujedno i jedina stvar koja mi istinski smeta na ovom automobilu je – razmještaj papučica. Prije svega napomenimo da je ovo potencijalno nedostatak koji se odnosi na osobni stil vožnje. To bi značilo da nekom drugom vozaču ovakav razmještaj papučica posve odgovara jer svaki vozač ima svoj stil i ergonomiju u vožnji koja mu paše. Meni osobno problem je nastajao pri prebacivanju brzina tehnikom prsti-peta na koju sam, kao i većina ostalih koji ju koriste, navikao te ju koristim u svakodnevnom prometu. Tehnika prsti-peta spada u tzv. šaltanje s međugasom koje se koristi za izjednačavanje broja okretaja motora i mjenjača pri prebacivanju iz više u nižu brzinu, a prsti-peta je, recimo to tako, ergonomski način šaltanja s međugasom gdje se uz prebacivanje brzine istodobno može i kočiti. Meni osobno papučica gasa je mrvicu preduboko postavljena s obzirom na središnji greben koji mi je smetao za nogu pri takvoj vožnji, a za inačicu tzv. prsti-prsti papučice također nisu ergonomski postavljene. Znači voziti tehnikom prsti-peta u Peugeotu 208 definitivno je moguće i nije problem, ali stvar je u tome da nije dovoljno ergonomski da bi se koristilo u svim situacijama u kojima bi u nekim drugim automobilima. No, kao što sam već napomenuo, moguće je da je ovo samo osobno te da neki od vas u 208-ici neće imati nikakvih problema pri ovo tehnici.

Vožnja

Kao što se moglo zaključiti iz priloženoga, Peugeot 208 vrlo je dobar u vožnji, čemu doprinosi pametno osmišljen koncept volana. Uz činjenicu da je manjih dimenzija te stoga pruža bolju ergonomiju u vožnji, nije “ubijen” prejakim servom volana. Nedavno sam imao priliku voziti Peugeot 207 cc, generacija modela prije 208-ice i stvar koja mi najviše nije odgovarala bio je prejaki servo volana koji je naprosto prenosio izuzetno malo povratnih informacija sa ceste, što je u vrlo interesantnom automobilu kvarilo užitak vožnje. Kod Peugeota 208 situacija je drugačija, servo volana nije ni približno jak kao kod spomenutog 207 cc-a što me osobno vrlo ugodno iznenadilo. Što se motora tiče, riječ je o malom jednolitrenom trocilindarskom dizelašu snage 68 KS (50 KW) preuzetom iz manjeg Peugeota 107. Odmah mogu reći, za sve koji nemaju prevelike apetite što se jurnjave tiče, jači motor od ovoga u 208-ici vam definitivno nije potreban. Automobil se izuzetno dobro vozi te da nisam znao da ima samo 68 KS rekao bih da ih ima podosta više. Razlog tome možda je i vrlo mala masa (1050 kg), za otprilike 100 kg manja od prosječnog konkurenta. Znači rekreativna jurnjava ovim modelom definitivno je moguća, prepreke mu jedino predstavljaju jače uzbrdice na kojima je vidljivo da mu ipak fali nešto snage za bržu vožnju takvim tipovima cesta. Držanje u zavojima jako je dobro, što poprilično poboljšava dojam vožnje, a dođete li u nekim situacijama do određene granice gripa počinje se paliti ABS što ponekad zna biti malčice iritantno jer automobil ostavlja dojam da ima još prostora za brži prolazak zavoja u trenutku kad se ABS upali.

Završna riječ

Što više reći o prvom automobilu kojeg smo testirali? Meni se izuzetno svidio, kako u vožnji tako i svojim dizajnom koji kao da je osmišljen za moderne djevojke i mladiće kojima je stalo do automobila kojeg voze. Možda je na moj dojam donekle utjecalo i svojevrsno neiskustvo, pošto sam do sada vozio samo 15-20 različitih automobila, no kako bilo smatram da je Peugeot s 208-icom napravio izvrstan posao te bih ga preporučio svima koji se dvoume kupiti ga ili ne. I za kraj, bih li ga vozio da je i dalje kod nas na testu? – Definitivno DA!

Share this Post