NAPOKON DOGOVOREN POSTUPAK REGISTRIRANJA “NATJECATELJSKIH VOZILA”

Autor: Tin Berakovic

Nakon dugo vremena u kojem su vozači i timovi imali podosta problema kod registracije trkaćih automobila, tehnička komisija HAKS-a (Hrvatski Auto i Karting Savez) uspjela je s nadležnim službama Ministarstva prometa i Ministarstva unutarnjih poslova dogovoriti način registracije natjecateljskih vozila koja (prvenstveno) nastupaju u rally-u te trebaju biti registrirana. Rezultat dogovora bilo je unošenje definicije i pojma “natjecateljskog vozila” u Zakon o sigurnosti prometa i konačno objava Pravilnika o natjecateljskom vozilu koji propisuje i definira tu problematiku.

U čemu je do sada bio problem registracije?

Vozači su se, u nedostatku sada formirane dopune zakona, na tehničkom pregledu, pri registraciji trkaćeg vozila, morali suočavati s podosta problema. Naime, sve je izmjene na (trkaćem) automobilu  prije registracije potrebno homologirati u Centru za vozila Hrvatske kako bi takav, izmijenjen automobil još uvijek bio u skladu sa Zakonom o sigurnosti u prometu. Preneseno u praksu, po zakonu, na automobil se ne može ugraditi neki element koji je potencijalno opasan za sigurnost u prometu, ali do sada zakon iz nekog razloga nije dopuštao niti dorade potrebne na trkaćem automobilu koje u praksi ne štete sigurnosti prometa, a na utrkama su neophodne za sigurnost posada. Tu je dolazilo do problema. Kako bi ipak nekako uspjeli registrirati trkaći automobil, što je za najveću većinu rally-a neophodno, jer se etape između brzinaca voze u otvorenom prometu, gdje sva vozila moraju biti registrirana, vozači su se morali na razne načine prilagoditi nepotpuno dorečenom zakonu. Tako su neki vozači prije homologiranja trkaćeg automobila u Centru za vozila Hrvatske skidali neke trkaće komponente te vraćali serijske kako bi uspjeli proći postupak. To je vozačima, osim što je bilo potpuno nebulozno, oduzimalo izrazito puno vremena, u nekim slučajevima i do nekoliko mjeseci. Uz sve to, velikom broju vozača nije niti odobrena homologacija za registraciju te su utrke vozili na probnim tablicama, koje inače služe kako bi se automobil mogao odvesti do stanice za tehnički pregled, te iste traju tri dana. Kristalno je jasno da je taj veliki nedostatak u zakonu izrazito štetio razvoju automobilizma u Hrvatskoj.

Kako će od sada funkcionirati stvari?

Za vrijeme korištenja trkaćeg automobila, u vozilu je uz prometnu dozvolu potrebno imati i važeću KNV (knjižicu natjecateljskog vozila). Također, kako je Pravilnikom o natjecateljskom vozilu propisano da se registrirano trkaće vozilo upotrebljava samo za: dolazak i odlazak s natjecanja, prometovanje na etapama natjecanja, za ispitne/probne vožnje i odlazak na pregled, popravak ili održavanje vozila, tehnička komisija HAKS-a apelira na vozače da se registriranim natjecateljskim vozilom koriste samo u ovim slučajevima.

Share this Post