Automobili u digitalnom obliku – o čemu je riječ?

Autor: Tin Berakovic

Nedavno, u jednoj grupi na Facebook-u ugledao sam oglas za izradu Line Art crteža automobila. Uz oglas bila je priložena slika jednog takvog gotovog crteža što nam se učinilo vrlo interesantno te smo priupitali autora Daria Jurkovića da nam malo objasni o čemu je točno riječ…

Teško si je uopće i predočiti postupak crtanja jedne ovakve slike… No umjetnicima kao što je Dario to je već rutina

Dario Jurković Car Art

No prije nego krenemo na definiciju Line Arta recimo par rečenica o Dariu Jurkoviću. Ovaj dvadesetčetverogodišnji ugostitelj u “hobi” crtanja automobila krenuo je još u dobi od oko 4-5 godina, a poticaj mu je bila ljubav prema automobilima te kasnije i tuningu. Svoju crtačku karijeru započeo je, kako sam kaže – naravno na papiru, a 2007. godine prelazi na crtanje na računalu, za početak u Paintu da bi sljedeće godine prešao na daleko profesionalniji Photoshop CS3. Tu je sve krenulo “za ozbiljno”…

Što je to LineArt?

LineArt je, kao što sama riječ i kaže – umjetnost linija. Prvotno se koristio prije izuma foto aparata za realistično prikazivanje dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih objekata. Može se sastojati od većih ispunjenih elemenata, točaka te jednakih ili debljih i tankih linija. Neki LineArt umjetnici više naginju realizmu, no postoje i oni koji preferiraju jednostavniju, “crtić tehniku”.

“Uglavnom, svatko ima svoj stil. Moj je više baziran na osnovnim linijama kako bi radovi bili što čišći i uredniji.”, za kraj će Dario Jurković.

Dariova prekretnica

“Prekretnica u karijeri bila mi je bila nabavka Photoshopa CS3 i lagano pojavljivanje tuning scene u Hrvatskoj. Tada su krenuli Maxi Tuning i Power Tuning časopisi te sam u principu u njima vidio sve te složene aute što me počelo vući da čim više radim. Kroz neki samostalni napredak i tjeranje samoga sebe, jer internet nisam imao, počeo sam razvijati tehniku. Internet sam dobio, nakon sve većeg napretka u tehnici crtanja, početkom srednje škole. registrirao sam se na Power Tuning forum te pstuning.org, prvi hrvatski virtual tuning forum te je tu sve eksplodiralo! Krenuo sam u početnike gdje sam imao vrhunske radove s izrazito puno pregleda i komentara. Ajmo reći, čim sam došao već su nanjušili neki moj potencijal. Tada su mi radovi krenuli izlaziti i u Power Tuningu te sam ubrzo došao u “galeriju naprednih”. To je skroz nova tehnika, “copy-paste tehnika” više nije dovoljno dobra te je krenulo crtanje rukom (brush) u kojoj više nema granica… Primio sam se toga te počeo crtati rukom. Ubrzo nakon toga došla je i svjetska scena, otvorio sam svoj DeviantArt profil preko kojeg svoje radove doslovno prikazujete svijetu.”, rekao nam je Dario.

Prepoznajete li koji je ovo automobil? – VW Polo u izdanju kojeg potpisuje Dario Jurković

Mali zaokret u karijeri

“No, kad je došao auto i posao ponestalo je vremena za virtual tuning… Tad je na neko vrijeme sve stalo. Tada sam krenuo raditi Line Art-ove, koji su gotovi u nekoliko sati, jer, u virtual tuningu to je jako zahtjevan posao – za rad za kojeg jasno dobiješ pohvale, samo za crtanje primjerice brtve oko prozora izgubiš barem 3 sata! To uz redovan posao jednostavno ne možeš stići. Sve sam se više fokusirao na Line Art. Jedan dan, prijatelj je rekao kako je krenuo raditi za novce za strane klijente te sam se tu i ja uključio. Polako sam se počeo probijati na webu na kojem sam radio razne posliće vezane za photoshop, kad mi uletava Amerikanac od 70 godina koji je sa svojih 16 izradio Hot Rod koji je tada bio ikona među ostalim automobilima tog tipa. U principu krenulo je s time da mu napravim žig koji će on stavljati na koverte… Nakon toga trebalo mu je obnoviti slike, što je po mom portofoliu vidio da također radim te sam mu krenuo obnavljati slike. Kasnije je došao na ideju da bi krenuo raditi slikovnice te se tada u principu desio moj boom vezan za Line Art. Tada sam krenuo crtati Hot Rod automobil u raznim verzijama za njegovu slikovnicu. Dosta sam razmišljao i došao na ideju da zašto ne bih krenuo crtati i za naše ljude, jer napravio sam nekoliko LineArtova za sebe pa sam odlučio probati ponuditi to i domaćim automobilskim entuzijastima – za poster za garažu, tisak na majice i sl. Tako sam krenuo s, za sada tek u povojima plasiranjem radova prema hrvatskim kupcima s ciljem da jednoga dana od ovog “hobija” mogu i živjeti.”, dodaje Jurković.

 

Share this Post