Subaru XV – Elegantan i sposoban

Autor: Tin Berakovic

Dugo si već priželjkujem dobiti neki novi, testni auto na nekoliko dana, ili barem dan te o njemu napisati članak. Ta želja seže još iz ranih dana srednjoškolskog obrazovanja kad sam u školskoj klupi čitao brojna izdanja domaćih automobilskih časopisa, skrivajući ih od pogleda profesorice velikim koricama zemljopisnog atlasa. Najkorisniji format knjige!

Do sada sam objavio samo jedan članak na temu testiranja automobila, i to je bio test rabljenog Peugeota 208 1.4 Hdi, tada već starog nekoliko godina. Kako bilo izuzetno mi se svidjelo takvo „testiranje“ vozila te sam željno iščekivao nastavak…

Vjenčanje i Subaru Auto Lončarić

Od posljednjeg „testiranja“ automobila prošlo je već više od godinu dana – napustio sam redakciju portala Brzakolica.net koji smo nastojali dovesti na ozbiljnu razinu te se posvetio nekim drugim poslovima i interesima, a kasnije i temama članaka. No, neke želje su ostale.

Prije par mjeseci pozvan sam na svadbu prijateljice i prijatelja koje sam upoznao radeći u restoranu Master Grill by Marko, tada novootvorenom i smještenom u zagrebačkoj Kustošiji. No, nedugo prije vjenčanja ostali su bez vozača te me pitali znam li koga tko bi mogao na svadbi voziti mladence. Dobrovoljno sam se javio, imajući u glavi ideju da bih za to eventualno mogao dobiti neki testni auto o kojem bih zatim i napisao članak za blog. Na pamet mi je prvo pao zastupnik za Subaru vozila Subaru Auto Lončarić iz Svete Nedelje, čiji je vlasnik obiteljski prijatelj i četverostruki prvak Hrvatske u rally-u, Nenad Lončarić. Na pameti mi je najprije bio novi, testni Subaru Levorg koji bi, tada sam si mislio, bio idealan za vjenčanje te se odlično uklopio u ideju članka koju sam imao u glavi. No, testni Levorg nije bio slobodan, niti trenutno uopće u Hrvatskoj te sam za svadbu i „test“ dobio privatnog, rabljenog crossovera, Subaru XV-a.

XV dolazi primjerice i s vrlo korisnim sustavom za pomoć pri kretanju na uzbrdici

Pravi „crossover“

Riječ je o prvom Subaruovom automobilu koji spada u klasu „crossover“-a. Subaru XV 2.0 D s dizelskim boxer motorom, koji je prvi (i jedini) razvio upravo Subaru te 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, kakvog sam vozio, star je već nekoliko godina te uskoro izlazi i nova generacija spomenutog modela. Ipak, automobil još uvijek izgleda izuzetno „svježe“, što su nam potvrdili i znatiželjni prolaznici tijekom obavljanja fotografskog dijela ovog članka. Ta se činjenica može pripisati vrlo zahvalnom dizajnu koji će trajati, tj. biti moderan još dugo vremena. Čime se ne može pohvaliti velik broj automobila! No, Subaru ne staje s time…

Moderan interijer fokusiran na ono bitno – kvalitetu i ergonomiju

Moderan, no ne i šminkerski

Vanjski izgled je, kao što smo rekli, moderan, nekako i sebi svojstven. Sjećam se da mi se, kada je tek izašao na tržište, nije previše dopao, iz prve. No, kako je vrijeme odmicalo postajao je sve ljepši. Dizajn je to koji je možda bio i malčice ispred svog vremena. Unutrašnjost automobila također je moderna i kvalitetna, ali i nekako „normalna“. Nema nečega po čemu bi se interijer isticao od drugih automobila. Da se razumijemo, nije to nimalo loše! Zapravo, ovaj te automobil podsjeti, ako smo slučajno zaboravili, da nam uistinu ne treba hrpetina nekih „revolucionarnih“ rješenja u interijeru automobila koje nam marketinški stručnjaci autoindustrije žele nametnuti kao „must have“, kako oni to zovu.

S druge strane, interijer je solidno funkcionalan. Vozačka je pozicija dobra, papučice su ergonomski smještene za razne stilove vožnje (međugas i sl.), a pretinaca za odlaganje pomagala ima dovoljno i pametno su osmišljeni. Usfalio mi je jedino pretinac za rokovnik (srednjih dimenzija) kojeg nisam mogao smjestiti nigdje da mi bude pri ruci, pošto mi je svako malo trebao. Stane jedino u pretinac za rukavice ispred suvozačkog sjedala, koji je pak dovoljno velik da u njega stane i boca od jedne litre. Također, u prtljažniku postoji samo jedno svjetlo, smješteno s lijeve bočne strane koje samim time ne osigurava dovoljno svjetla pri utovarivanju stvari po mraku. Što se ozvučenja tiče, moglo bi biti malo kvalitetnije za današnje pojmove, no preko toga se može proći.

XV nije puki šminker, već primjer pravog, modernog i za prijeći sve prepreke sposobnog crossovera

Vozne karakteristike

Automobil kojeg smo vozili pogoni dvolitreni turbodizelski boxer motor koji razvija najveću snagu od 147 KS pri 3600 o/min te 350 Nm okretnog momenta koji se oslobađa već od 1600 o/min. To omogućuje da ovaj 1440 kg težak crossover 100 km/h dosegne za 9,3 sekunde, a najveća brzina iznosi 198 km/h, po tvorničkoj deklaraciji. Snaga se na sva četiri kotača prenosi putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača. Na testu, potrošnja nam je bila oko 7 l/100 km. Uključujući i bržu vožnju, uzbrdice te puni auto.

Sada u praksi. Auto izuzetno lijepo potegne, pruža puno više nego što je potrebno prosječnom vozaču. Niti velike uzbrdice mu ne predstavljaju ikakav problem. No, bitnije od toga, što se malo sportskije vožnje tiče, auto jako dobro drži cestu, što se moglo i pretpostaviti za Subaruov simetrični pogon (AWD). Zanimljivo je kako se, u usporedbi s nekim drugim automobilima u klasi, Subaru XV puno manje naginje pri naglijoj promjeni smjera, što je vrlo pozitivno! Uz to, vrlo je ugodan za vožnju te vrlo dobro upija sve neravnine. Primijetili smo samo da se pri prelasku preko ležećih policajaca zadnji kraj doima nekako krut. Na autu su bile cjelogodišnje gume starijeg godišta, no i s njima su vozne karakteristike vrlo dobre. Dapače, bolje nego sam mislio. Servo volana je dosta jak, no i dobro podešen. Što se mjenjača tiče, meni se sviđa. U nekim medijskim recenzijama pisano je kako im se čini da „mjenjač pomalo zapinje“ ili sl., što su gluposti… Omjeri mjenjača su vrlo dobri, a pri prebacivanju brzina potrebno je imati nježnu ruku i mijenjanje brzina ne predstavlja nikakav problem, što ne znači da promjene nisu brze ili sl. Jednostavno je takav mjenjač, vrlo dobar!

Subaru XV kao auto za mladence, možda je i najbolji mogući izbor! Atraktivan, moderan, no ne i previše nametljiv

Za kraj

I tako, udali/oženili smo Maju i Ivana, kojima još jednom želim sve najbolje u braku! Subaru XV više je nego poslužio svrsi te su i mladenci, ali i fotografkinja Tora Tkalec bili vrlo zadovoljni njime. Osim toga, auto se dopao i uzvanicima vjenčanja pa je čak bilo i nekoliko pitanja o performansama ili drugim karakteristikama. 😉

Zapravo, ono što mi se sviđa kod ovog automobila jest što se doima kao da je rađen „sa stavom“, a ne čisto uvjetovan trenutačnim (ili tadašnjim) trendovima u klasi crossovera te cjelokupnoj autoindustriji. Neki će ga potencijalni kupci možda odmah prekrižiti jer nije „fensi“ kao brojni drugi današnji automobili. No, njegova je glavna odlika baš u tome da nije „štreber“, već baš suprotno – isklesan, sposoban i sa sportskim pedigreom. Ne gubi vrijeme na beskorisne šminkerske „đinđuve“ već se fokusira na prave, koriste stvari. On je jednostavno, po meni, „najcool“ crossover koji danas možete kupiti.

I za sami kraj danas, bih li ga vozio kao svakodnevni auto da je i dalje kod mene? – Definitivno, ali tek za koju godinu. Za sada me još uvijek više privlače stariji, „siroviji“ automobili. Baš poput onih kakve je nekad Subaru proizvodio…

Share this Post