SUBARU WRX STi 2018 – Šećer za kraj

Autor: Tin Berakovic

Još jedna generacija najjačeg Subaruovog modela bliži se svome vrhuncu. Povodom toga izbačena je i posljednja verzija, kako kažu, najboljeg STi-a do sada – Subaru WRX STi 2018!

Prepoznatljiv koncept sportskog automobila s usisnikom za zrak na poklopcu motora te atraktivnim velikim stražnjim spojlerom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim ostao je isti. Novi, redizajnirani WRX STi dobio je drugačiji, aerodinamičniji i izgledom agresivniji prednji branik, centralni se diferencijal od sada potpuno elektronski regulira što raspodjelu snage čini glatkom, bez trzaja, a opet brzom. Ugrađena su i prednja zakretna svijetla koja kvalitetnije osvjetljavaju ulaske u zavoje te atraktivni 19” kotači unutar kojih se za adekvatno zaustavljanje 305 KS snažnog STi-a brinu nova, 6-klipna kočiona kliješta tvrtke Brembo.

Motor je ostao standardni 2,5 litreni bokser snage 305 KS te visokih 407 Nm okretnog momenta. To je dovoljno za postizanje 100 km/h za svega 5,2 sekunde te maksimalnu brzinu od 250 km/h. Potrošnja goriva 1527 kg teškog STi-a kreće se oko 11 litara u mješovitim uvjetima. Jedna od karakteristika kojima se Subaru najviše ponosi jest – pogon. Snaga se, kao i na ostalim Subaru modelima, prenosi na sve kotače putem Subaruovog prepoznatljivog, simetričnog AWD pogona koji omogućava vožnju i u najtežim pogonskim uvjetima. Novost kod WRX STi-a za 2018. godinu jest već spomenuti elektronski reguliran centralni diferencijal koji čini ovaj model najbržim do sada! Snaga se prenosi putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača što vožnju, osim brzom čini i zabavnom te atraktivnom za vozača.

Što se ostatka opreme tiče, ona je uistinu bogata. No, spomenimo one bitnije komponente. WRX STi opremljen je LED svjetlima s automatskim uključivanjem te automatskim podešavanjem visine prednjih svjetala. Tu su još i stražnje svjetlo za maglu, električno sklopivi, grijani vanjski retrovizori, sva bočna stakla na električni pogon, daljinsko centralno zaključavanje, sustav ulaska u vozilo i paljenja bez ključa, električno otvaranje prtljažnika, sjenila za sunce s osvijetljenim ogledalima, držači za čaše u sklopu središnje konzole te 7” središnji zaslon osjetljiv na dodir, itd.

Ugođaj upotpunjuju profilirana, kožna sportska sjedala, baš kao i kožom obložen upravljač, ručica mjenjača te ručna kočnica. Za bezbrižno odlaganje raznih stvari i potrepština poslužit će brojni, ergonomski osmišljeni pretinci u vratima, središnjem grebenu i sl. Dvozonski sustav za klimatizaciju s peludnim filtrom također je dio bogate standardne opreme, a za bezbrižno obavljanje telefonskih razgovora brine se i “hands-free” sustav kompatibilan sa sustavom Bluetooth.

Dojmovi Nenada Lončarića, peterostrukog prvaka Hrvatske u rally-u:

“Novi Subaru WRX STi definitivno je najbolji STi do sada! Razlog tome ponajprije leži u činjenici da ima najčvršću karoseriju te najbolje ležanje na cesti u usporedbi s prethodnicima. Po tome je znatno bolji čak i od modela iz 2005. godine koji se tim karakteristikama uistinu mogao pohvaliti. Također, novi STi opremljen je i boljim kočnicama, što je među prethodnicima obično bio mali nedostatak. Što se gušta u vožnji tiče, novi, potpuno elektronski reguliran centralni diferencijal trebao bi omogućiti bolji odaziv automobila na sva klizanja i sl. Zaključno, ovo je automobil koji je najbliže rally automobilu, a prilagođen za cestu. Pruža zadovoljstvo u polaganoj vožnji i krstarenju, a opet, kada vozač to želi, ostavlja dojam vožnje pravog rally automobila.”

Share this Post