Novom Toyotom Corollom do Murtera

Autor: Tin Berakovic

Nakon poprilično vremena pauze, prvenstveno zbog raznih obaveza i školovanja, nedavno sam odlučio polako nastaviti s testiranjem novih automobila. Zadnje sam na testu vozio crossover Subaru XV pred koji smo stavili izazov automobila za mladence. Ovoga puta odlučili smo se za malo drugačiji izazov. Ruta testa kretala je od Zagreba, preko mjesta Udbina gdje smo posjetili veličanstveno Svetište hrvatskih mučenika, do mirnog otoka Murtera. I natrag. Pred novom Toyotom Corollom koju nam je ustupila Toyota Rotus-Novosel iz Zagreba nije bio lak zadatak. Glavno pitanje bilo je hoće li, i u kolikoj mjeri  ispuniti očekivanja koja su nametnuli neki stariji Toyotini modeli. Primjerice Toyota Yaris TS s kakvom već dvije sezone nastupam na utrkama…

Zagrebačkim ulicama

Zagreb – Udbina – Murter – Zagreb

Ova godina bila mi je poprilično burna što se tiče obaveza. Osim utrka kojih ove sezone u rasporedu imam najviše do sada, vrijeme mi je bilo ispunjeno raznim aktivnostima. Shodno tome, često sam bio u automobilu putujući na razne krajeve Hrvatske. Kombinacijom toga i želje za testiranjem automobila, donio sam odluku dio slobodnog vremena ponovno odvojiti za pisanje.

Prekrasan pogled s vidikovca u Udbini, Svetište hrvatskih mučenika

 

S prijateljem i dvije prijateljice koji me ove sezone prate na utrkama isplanirao sam malu rutu kojom ćemo provozati Toyotu Corollu te ujedno malo vidjeti i naučiti o dijelovima Hrvatske o kojima ne znamo mnogo. Iz centra Zagreba krenuli smo u utorak u podne te se zaputili prema južnijim dijelovima Lijepe Naše. Dogovor je bio stati u Udbini koja se nalazi uz rutu do mora te posjetiti Svetište hrvatskih mučenika i tamošnjeg župnika Josipa Šimatovića. Vlč. Josipa upoznao sam nešto ranije ovog ljeta na jednom od katoličkih ljetnih programa/kampova za mlade – na otoku Mljetu, gdje je bio duhovnik. Tada sam, tijekom razgovora o hrvatskoj povijesti, znamenitostima i ljepotama rekao da ću posjetiti Udbinu i spomenuto svetište. Stigavši na prvo odredište rute, dočekani smo prezentacijom o gradu, povijesti i samom kompleksu te smo razgledali isti. Nakon toga, ja sam odradio prvi dio “photosessiona” vrlo fotogenične nove Toyote Corolle, a ostatak društva uživao je u pogledu s vidikovca u sklopu svetišta. Posjet Udbini završio je večerom do kasnih sati u poznatom Udbinskom restoranu te čavrljanju i raspravama s vlč. Josipom koji nas je istom počastio. Tako je dan i zanimljiv posjet Udbini došao svome kraju, a mi smo se zaputili dalje prema Murteru.

Izuzetno atraktivan izgled nove Corolle označava u kojem smjeru Toyota kreće s dizajnom

Toyota Corolla – dinamična i moderna

Toyotin model “Corolla” najprodavaniji je automobil u povijesti s preko 46 milijuna prodanih primjeraka. To je povijesna činjenica. No, slobodno ju ostavimo po strani. Pred nama je nova, 12. generacija Toyote Corolle kojoj uistinu ne trebaju lovorike njenih prethodnika. Jer nova Corolla stvarno ima što pružiti vozaču. Krenimo od najnezahvalnijeg elementa za raspravu. Radi se naravno o dizajnu. Opće je poznata uzrečica: “O ukusima se ne raspravlja.” Slažem se s time. Subjektivno, izgled nove Corolle vrlo je privlačan. Moderan. Ne pretjerano suzdržan, a sudeći prema dojmovima ljudi s kojima sam imao priliku razgovarati tijekom testa, automobil im se poprilično dopao. Model koji smo testirali opremljen je 1.2 litrenim turbo motorom te srednjim paketom opreme “Sol”. To podrazumijeva 17” aluminijske naplatke s gumama dimenzija 225/45R17, zatamnjena zadnja bočna i stražnje staklo, sva svijetla u LED tehnologiji te bogato opremljenu unutrašnjost. Također, 12. generacija Toyote Corolle bazirana je na novoj Toyotinoj globalnoj platformi (TNGA). TNGA platforma diči se nižim težištem čime se poboljšava upravljivost automobila u zavojima te većom krutošću karoserije i dvostrukim stražnjim poprečnim ramenima što doprinosi udobnosti vožnje i boljem upijanju udaraca s podloge.

Agilnost u zavojima

Jedna od stvari koje su me najviše iznenadile kod nove Toyote Corolle jest orijentiranost ka vožnji. Čini se kako izjava predsjednika marke kako Toyota više neće proizvoditi dosadne automobile nije bila puki marketinški potez. No, vratimo se praksi. Prvo što se opaža ulaskom u novu Corollu jest vozačka pozicija u automobilu. Namještanjem sjedala i volana u idealni položaj dobiva se jako dobra pozicija za vožnju. Trkaći će točno znati o čemu govorim, koliko je pozicija za volanom važna za krajnje performanse. Malo detaljnije. Položaj sjedala vrlo je dobro podesiv. Volan se također može podešavati pomicanjem gore-dolje i izvlačenjem prema vozaču. Razmještaj papučica i prostor oko njih jako je dobro pogođen i podložan sportskijoj vožnji. U vožnji je pak automobil vrlo interesantan. Vozeći brže zavojitim cestama automobil se doima poprilično krut što daje gotovo sportski dojam. Koči ga jedino ESP sustav koji se može isključiti na gumb, no čini se, ne u potpunosti. Također, elektronski servo volana definitivno je prejak. Odnosno volan je prelagan. Ne pruža gotovo ništa povratnih informacija s ceste, što je šteta jer nova je Toyota Corolla uistinu vozan i zabavan automobil!. Za još malo veći gušt u vožnji, hod ručice mjenjača mogao bi biti nešto kraći. I, posljednja primjedba dakako pada na ručnu kočnicu. Odnosno “prstnu” u slučaju nove Corolle. Možete pretpostaviti o čemu je riječ – “ručna” je na gumb.

Udobnost i ergonomija

Većina dugogodišnjih vozača ne voli isključivo brzu vožnju. Tako i ja ponekad volim uživati u ležernom kruziranju. Već smo spomenuli da nova Toyota Corolla ima jako dobru vozačku poziciju. Osim za sportskiju, pozicija sjedenja vrlo je dobra i za lagodnu vožnju i nešto dulja putovanja. Suvozački dio kabine, po riječima kolege, vrlo je udoban, a položaj nogu i nagib, odnosno oslonac za stopala su optimalni. Jedini veći nedostatak što se ergonomije tiče jest nedovoljno efikasan razmještaj, odnosno postojanje pretinaca za odlaganje stvari. Tako smo primjerice s odlaganjem torbice i bilježnice u koju smo pisali dojmove morali improvizirati. Mjesta za sjedenje straga djeluje kao da nema previše. Ipak, dvoje ljudi, koliko se u našem slučaju vozilo na stražnjoj klupi, ima više nego dovoljno mjesta. Dapače, kolega (koji je visok 197 cm) kaže kako mjesta odostraga ima napretek te da je udobnost na višoj razini od mnogih drugih automobila. Također, pohvale su sjele i na račun dobrog strujanja zraka u automobilu, a zanimljivo je da vozač neće imati puno problema s bliještanjem sunca, radi očito dobro osmišljenog položaja krova. Od praktičnosti, još valja izdvojiti ravnu podnicu inače ne baš velikog prtljažnika, pomičnu u više razina te električno podizane prozore koji se po želji dižu i spuštaju jednim klikom na prekidaču.

Murterskim uličicama

Idealan automobil za mladu obitelj

Model koji smo imali na testu opremljen je već spomenutim 1.2 litrenim turbo motorom  najveće snage 116 KS, koju razvija pri 5200 o/min i 185 Nm okretnog momenta u rasponu od 1500-4000 o/min. Osim inog, u ponudi su još dva, hibridna motora kombinirane snage 122 i 180 KS. Naša Corolla snagu na kotače prenosi preko, za ugodnu vožnju vrlo dobro proračunatog 6-stupanjskog ručnog mjenjača. U opciji uz benzinski motor je i automatski CVT mjenjač, no srećom po gušt u vožnji njega smo zaobišli. Prosječna potrošnja na testu iznosila je oko 6,3 l/100 km za normalnu i 7,5 l/100 km za bržu vožnju, što je sasvim pristojno za pun automobil. Što se 8” multimedijskog zaslona tiče vrlo je jednostavan za korištenje, a sadrži sve što vam je u vožnji bitno. Dobar softver instaliran u automobil je i detektor prometnih znakova koji na informacijskom zaslonu ispred vozača prikazuje ograničenja brzine na prometnicama kojima vozite. Vrlo korisna funkcija.

Osim svega nabrojanog, nova Toyota Corolla nudi još pregršt osnovne opreme, od kamere za vožnju unazad, preko automatskog dvozonskog klima uređaja i povezivanja mobitela i zaslona preko bluetooth-a do u velikoj mjeri beskorisnih funkcija koje se danas redovito nude u novim automobilima. Primjer toga su automatska duga svjetla koja se sama pale i gase pri nailasku na drugi automobil, ali i u situacijama kada to nije slučaj. Tako se često (!) dogodi da automobil ugasi duga svjetla taman kada vam trebaju, primjerice pri dolasku do prometne table na kojoj onda, po mraku, ne vidite što piše, i sl. Srećom, ova se funkcija može isključiti jednostavnim klikom na prekidač. Kontom svega, Toyota Corolla pokazala se kao automobil koji ima baš sve što vam je potrebno. Osim možda normalne ručne kočnice. Mali nedostatak hatchback varijante je relativno mali prtljažnik za nešto veću obitelj, no tu na snagu stupaju još dvije karoserijske izvedbe nove Toyote. Corolla osim u ovoj, dolazi i u limuzinskoj i karavanskoj verziji koje bi trebale pružiti dovoljno prtljažnog prostora i višečlanijim obiteljima.

Kod Crkve hrvatskih mučenika u Udbini

Lijepo iskustvo

Nakon lijepo provedenog dana u Udbini zaputili smo se dakle dalje prema Murteru. Već je bio mrkli mrak te se cesta ispraznila. Sami put bio je vrlo ugodan. Novu Corollu stavili smo na mali test obroncima Velebita, gdje se pokazala kao vrlo dobar vozački automobil.  Na Murter smo stigli oko ponoći. Boravak na ovom lijepom otoku, kojem je nažalost glavna karakteristika turizma – laka zarada, iskoristili smo za upoznavanje sa znamenitostima i poviješću, ali i za kratki odmor. Za kraj naše male avanture na piću nas je ugostio murterski župnik, don Ivan Katić te smo razgovarali o vrlo zanimljivim temama. Slijedio je povratak kući. Kolega Mate i ja raspravljali smo o vrlinama i nedostacima testnog automobila, dok su djevojke više ili manje uživale u kruziranju starom cestom. Naravno, uz mali predah od lagane vožnje, na Velebitu. Bila je to lijepa, kratka avantura s novom, Toyotom Corollom.

Share this Post