Novim Renault Master-om u dostavu po Austriji

Autor: Tin Berakovic

Renault je svima dobro poznata, francuska marka automobila, koja je do danas ostavila značajan trag u automobilskoj povijesti. Trkaći automobili, revolucionarni, obiteljski, sportski… Samo su neke od asocijacija na ime Renault. No, danas je red da na test stavimo Renaultov veliki kombi – model Master! Za početak, bacimo kratki pogled u prošlost…

Model Master na tržištu se pojavljuje 1980. godine, a na scenu stupa kao svojevrsna zamjena za raniji model Super Goelette, koji je proizvodila tvrtka Saviem, članica Renault grupacije, a u prodaju stavljao Renault. Iste, 1980. godine, Renault na tržište izbacuje i manji model kombija, imena Traffic te time cilja na popunjavanje ponude lakih komercijalnih vozila. Master je u proteklih, malo više od 40 godina doživio tri generacije, uz nekoliko redizajna. Aktualni, redizajnirani model treće generacije, na tržištu je od 2019. godine, a Renaultovu licencu još koristi i partnerska tvrtka Nissan, s modelom Interstar.

Sezona agruma, idealno vrijeme za test kombija!

Za potrebe testa, posjetio sam prijatelje iz opg-a Mandarinet, s kojima već dugo godina surađujem, proizvođača visokokvalitetnih i nešpricanih agruma, iz Opuzena, koji svoje proizvode distribuiraju na kućne i poslovne adrese u Hrvatskoj, ali i Sloveniji i Austriji. Sezona mandarina taman je krenula i trebalo je prvo voće dostaviti brojnim kupcima u Grazu, Beču i Ljubljani.

Izvrsno – test će obuhvaćati dulju vožnju, vožnju autocestom, ali i gradom, na otvorenoj cesti i tijekom popodnevnih gužvi, s teretom i bez. Glavno pitanje je može li novi Renault Master obaviti sve zadatke, a da pritom vozaču pruži i određenu razinu ugode, nešto što kod teretnih kombi vozila zna biti teško spojivo.

Praktičar ugodne vanjštine

Osvrnimo se najprije kratko na naš testni primjerak. Kako smo ranije spomenuli, Renault je 2019. na tržište izbacio redizajnirani Master treće generacije. Što se vanjskog izgleda tiče, najveće promjene dogodile su se na prednjem kraju, što je bilo i za pretpostaviti, pošto se radi o redizajnu te se sami oblik karoserije nije mijenjao.

Novi Master tako je dobio nove prednje lampe, s dnevnim “C-oblik” svjetlima u led tehnologiji, koje su zamijenile dosadašnje izdužene farove koji su dominirali prednjim krajem vozila. Na redizajniranom Masteru sada sprijeda dominira velika maska obrubljena kromiranim lajsnama te veliki Renaultov logo koji vizualno prelazi preko dijela maske i haube. Prednji branik dobio je “grbe” te sada izgleda malo “nabildaniji”. Naš testni model bio je opremljen i malim, decentnim maglenkama, koje su se dobro uklopile u dizajn kompletnog prednjeg kraja.

Gledano s boka, velike plastične lajsne koje se protežu uzduž vozila, dobile su tri narančaste lampice koje bočnom dijelu Mastera daju malo više živosti. Sve u svemu, Renaultovi dizajneri napravili su dobar posao što se vanjskog izgleda tiče te novi, redizajnirani Master vanjštinom možda čak i prednjači u segmentu. No to je, naravno, stvar ukusa pojedinca.

Unutrašnjost

Interijer novog Mastera znatno je izmijenjen. Minimalistički, uz nešto oštrije crte elemenata, na prvu izgleda vrlo dobro. Vozačko je sjedalo na iznenađujuće dobroj razini ergonomije, a može se podešavati i po visini. Za duže vožnje po autocesti, tu je i dobro odmjereni naslon za ruku.

Materijali korišteni u unutrašnjosti su osrednji, što nije velika zamjerka u ovom, teretnom segmentu. Plastike su tvrde, ali ostavljaju dojam robusnosti, što kasnije može značiti manje problema s pucanjem. No, to nam je tek za vidjeti. Doduše, naslon za lijevu ruku, na vratima, nakon određenog vremena postane malo neudoban, zbog spomenute, tvrde plastike. Primijetili smo i udaranje dvaju plastika police iznad razine vjetrobrana, pri vibracijama na nešto nižim okretajima. To smo riješili postavljanjem presavinutog papirića između. Dugotrajno i estetski prihvatljivije, može se riješiti lijepljenjem tkanine u boji plastike, na jedan od elemenata.

Kokpit je opremljen zadovoljavajućom razinom, praktičnih, pretinaca za odlaganje stvari. Iskreno, niti s jednom stvari nisam imao problema gdje ću je odložiti. Što je stvarno rijetkost, pogotovo među kombijima koje sam do sada vozio. Sve važne funkcije, od ventilacije do namještanja ogledala retrovizora riješene su na jednostavan i praktičan način.

Putno računalo, s displejem između brzinomjera i okretomjera je pregledno, ali za podešavanje nekih funkcija treba odgonetnuti logiku kojom su se programeri/inženjeri služili. Slična situacija je s automatskim podizanjem, odnosno spuštanjem vozačkog prozora. Niti nakon pređenih nekoliko tisuća kilometara ne znam reći po kojem principu radi. Taman kad pomislim da sam skužio, drugi se put ne dogodi ništa. Na koncu sam odustao od pokušavanja. Minus je još na dodir nedovoljno istaknut prekidač sva četiri žmigavca i danas sve učestaliji sistem paljenja i gašenja dugih svjetala, kad pri blicanju lako ostanu upaljena duga svjetla. No, kao što rekoh, to nisu problemi samo novog Mastera.

Popis dodatne opreme, koja se može naručiti navodi neke zanimljive stavke. Tu su primjerice polica na izvlačenje iz armature, koja može poslužiti kao stolić za gablec, zatim dodatni držač za veliku termosicu, indukcijski punjač za mobitel, kamera za vožnju unazad i nosač tableta, koji mogu biti korisni za olakšavanje radnog dana.

Praktičnost

Kod poslovnih vozila ovog tipa, važna je praktičnost. Putnički prostor već smo pohvalili, no kakav je teretni? Kao i kod drugih proizvođača, Renault nudi model Master u više različitih varijanti, odnosno dimenzija. Testni primjerak o kojem pišemo nosi oznaku L3H2, što bi značilo treći stupanj dužine (L = lenght = dužina) i drugi stupanj visine (H = hight = visina).

Dimenzije tovarnog prostora tako su sljedeće: iskoristiva duljina je 3,733 m, maksimalna iskoristiva širina 1,765 m, a širina između lukova kotača je 1,39 m. Korisna visina je 1,894 m. Osrednje su to brojke u klasi, ali one su također i relativne. Deset dodatnih centimetara u dužini ili širini rijetko će vam biti nužni, ali naravno, nekome i to može značiti. Primjerice, nekad deset centimetara manjka može značiti jedan cijeli red gajbi manje, puta visina. Zato je pri odabiru kombija u poslovne svrhe bitno razmišljati unaprijed i probati procijeniti što ćete voziti i koliko vam prostora treba za optimalnu iskoristivost.

U našem slučaju, za gajbe s voćem, tovarni prostor novog Mastera bio je optimalan za maksimalnu iskoristivost širine. Dobro je imati na umu i da su gajbe, palete (euro palete) i slični distribucijski proizvodi često univerzalnih dimenzija, što proizvođači teretnih vozila uzimaju u obzir pri dizajniranju novih modela. Tako u slučaju Mastera spomenute specifikacije, stane 5 euro paleta.

Testni primjerak Mastera ima pogon na prednje kotače, što zbog izostanka kardana podrazumijeva nešto niži (13 mm) utovarni prag tovarnog prostora (cca 49 cm), koji, kako kažu u Renaultu, olakšava utovar tereta. Maksimalna nosivost prednjepogonaške verzije, po specifikacijama iznosi 1 212 kg, ukupna zapremnina tovarnog prostora je 13 mᶟ.

Za osvijetljenost teretnog prostora brinu se dvije lampe, preko puta bočnih vrata i iznad stražnjih, a u dodatnoj opremi mogu se naručiti i jače, led lampe. Za učvršćivanje tereta, na podu se nalazi 12 kuka, odnosno prstenova, a za lakši ulazak u teretni prostor, tu su i praktični rukohvati.

U vožnji

Verzija Mastera s prednjim pogonom na raspolaganju ima 3 opcije motora, obujma 2,3 litre. Testni primjerak opremljen je najslabijim od spomenutih, a razvija 135 KS i 360 Nm okretnog momenta. U ponudi su još verzije sa 150 i 180 KS, kompatibilne za prednji pogon.

Za početak, vozačka pozicija je vrlo dobra i udobna. Na dugim putovanjima ne umara, što je svakako bitno za radnike koji se voze na dužim relacijama, pogotovo nakon posla. Volan je relativno lagan, ali ostavlja sasvim solidan dojam u vožnji. Krug okretanja vozila oko svoje osi iznosi 12,0 m i najmanji je u ovoj klasi. Ručica šesterostupanjskog ručnog mjenjača ima nešto duži hod, ali niti to ne smeta za ugođaj vožnje.

Pozitivna stvar je razmještaj papučica. Smještene su tako da odgovaraju prebacivanju brzina međugasom, tehnikom prsti-peta. Reklo bi se nebitno za kombi, ali tko se navikao koristiti međugas, ovo je bitna stavka. Pogotovo kad uzmemo u obzir u kakvom stanju završavaju ovakva vozila, nakon određenog radnog staža i xy promijenjenih vozača, upitne volje za čuvanjem auta. Međugas tada postaje vrlo korisna tehnika, u krajnjim slučajevima i nužna.

Naredna pozitivna stvar je preglednost. Osobno, niti u jednoj situaciji nisam imao zamjerku na istu, a vozio sam se uskim gradskim uličicama, okretao u slijepima te često morao balansirati između rinzola. Kolega, kojem je ovo prvi kombi kojeg je vozio, također je pohvalio preglednost. Dobra je to recenzija za vozače s manje iskustva. Manja zamjerka ide jedino na račun suncobrana koji je malo nezgrapno spustiti tijekom vožnje, pogotovo u situacijama kad vam je bitno učiniti to brzo.

Motor i ležanje

Motor razvija maksimalnih 135 KS na 3 500 o/min i 360 Nm pri 1 500 o/min. U vožnji s teretom je zadovoljavajuć. Međuubrzanja su solidna. Jedino,pri nižim okretajima, dok prva od dvije turbine ne proradi kako spada, Masteru pogonjenom ovom verzijom motora, fali malo momenta. To se očituje, primjerice, u situacijama kad u drugoj brzini dolazite do pješačkog prelaza, usporavate da propustite sporog pješaka i kad trebate krenuti dalje, usfali momenta. To se može riješiti pomoću međugasa, ako ga znate pravilno upotrijebiti. Ipak, kod većine vozača, spomenuti manjak momenta rezultirat će ili ubrzanim trošenjem kuplunga ili sinkrona prve brzine. Vožnja s praznim tovarnim prostorom je gušt. Motor tada pokazuje svoju snagu, koja vam može izmamiti mali osmjeh na lice, za kraj radnog dana.

Ležanje novog Mastera je dobro. Pri vožnji kombija svakako treba paziti na bočni vjetar  i na lakši zadnji kraj, kada je tovarni prostor prazan. Nemojte da vas snaga motora ponese i praznim kombijem odlučite projuriti kroz neku kombinaciju jačih i/ili duljih zavoja. Tada kraj radnog dana može završiti na neželjeni način. Tijekom same vožnje, iznad 70 km/h, Master koristi sigurnosni sustav pomoći stabilnosti vozila pri jačem vjetru ili kada vas pretječe drugo vozilo. Ili pak kad vi pretječete kamion. U takvim situacijama, ipak treba biti koncentriraniji na zadatak. Također, u serijskoj opremi je i sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici, što svakako može biti od koristi, pogotovo manje iskusnim vozačima i kada se vozi nešto nestabilniji teret.

Završni dojmovi

Novog Renault Mastera na kraju smo zadržali na maratonskom testu. Nakon prijeđenih više tisuća kilometara po Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, dojmovi su se slegli. Za dostavu svježih mandarina, limuna i slatkih prerađevina od agruma, Renaultov veliki kombi pokazao se sasvim zadovoljavajućim.

Dobro se snašao u centru Graza i Beča gdje promet teče strogo se pridržavajući ograničenja brzine, koja su nerijetko 30 km/h. Zbog okretnosti i preglednosti, nije kaskao ni na uskim, brežuljkastim uličicama koje skriva nešto šire područje bližeg nam austrijskog grada, drugog po broju stanovnika u toj državi. Promet u Grazu uglavnom teče sasvim dobro, s obzirom na niska ograničenja brzine, kojih se svi pridržavaju. Tome, doduše, pridonosi i izuzetno velik broj biciklista kojih je u Grazu puno i tijekom nešto hladnijeg vremena, a na koje se treba dodatno obratiti pozornost, unatoč biciklističkoj infrastrukturi koje ima gotovo posvuda. Spomenimo da se prosječna potrošnja na testu kretala nešto iznad 10 l/100 km, u kombiniranim uvjetima, s teretom i bez.

Put nazad, po autocesti, vrlo je udoban, nije zamoran. Na koncu, ekipa iz Renaulta, u novom je Masteru uspjela spojiti praktičnost u izvršavanju radnih zadataka i udobnost osobnog automobila. Razinom udobnosti smjestili su se iznad francuske konkurencije, stoga ne čudi brojnost novih Mastera na cestama u okolnim nam zemljama. Razina zvučne izolacije je osrednja, no ne smeta. Novi Renault Master, na kraju radnog dana, vozaču pruža određeni osjećaj dostojanstva, a ne samo “šljakera”.

Neću mu oprostiti jedino graničnike prednjih vrata, koji su loše proračunati (profilirani) te su me vrata poklapala nebrojeno puta. No, to su sada samo uspomene, koje potaknu čovjeka da malo razmišlja, u krajnju ruku o životu – mora li sve biti tako kako je, ili postoji neko bolje rješenje? Kako bilo, osim borbe s francuskom logikom u nekim sitnicama, s novim Masterom i Mandarinetom ostat će mi u sjećanju lijepe uspomene.

Foto: Tin Beraković

Share this Post