Izložba i sajam autića vraća se u Zagreb! – BIG MINI Model Car Show

Autor: Tin Berakovic

Tri godine nakon zadnjeg velikog okupljanja u Zagrebu, legendarnog FAZ-a, Festivala Autića Zagreb, u hrvatsku se prijestolnicu vraća izložba i sajam umanjenih modela automobila. Ljubitelji i kolekcionari popularno zvanih “autića”, koji nerijetko postižu i troznamenkaste, pa i četveroznamenkaste cifre u eurima, na svoje će doći u subotu, 10. lipnja 2023., s početkom u 9:00 h.

BIG MINI Model Car Show, izložba i sajam kolekcionarskih modela automobila, u umanjenom mjerilu, manifestacija je koju potpisuje, u hrvatskim automobilističkim krugovima dobro poznati Auto Karting Klub Sveta Nedelja. Organizaciji jedne od najpopularnijih domaćih utrka – Rally Show Santa Domenica, dodali su, od početka vrlo popularni “BIG MINI”, koji svakim izdanjem prerasta prostore u kojima se održava. Ovoga puta, izložba i sajam autića, iz Svete Nedelje seli u Zagreb, a prostor u kojem će se isti održati, osigurala je tvrtka Autosalon Kramar, jedan od predvodnika u području prodaje rabljenih automobila u Hrvatskoj.

Sajam – što očekivati?

Kolekcionarstvo umanjenih modela automobila dijeli se na dva osnovna smjera – kolekcionarstvo autića igračaka, u kojem prednjače Hot Wheels autići, kakve možemo pronaći i u našim dućanima, te onaj vjernih replika automobila, izrađenih u nekoliko standardiziranih mjerila.

Na BIG MINI Model Car Showu, kojem će ovo biti treće izdanje, unatrag godinu dana, sudjelovat će 30-ak izlagača, s ponudom koja premašuje 10 000 modela za prodaju. U sajamskom djelu, može se pronaći za svakoga ponešto – od novih i starih, pa i rjeđih Hot Wheels i Matchbox autića, sve do prestižnih i detaljima izuzetno bogatih modela proizvođača kao što su, primjerice Auto Art i BBR. Što se modela tiče, na sajmu možete očekivati primjerke gotovo svih poznatih, pa i manje poznatih marki automobila, od prvog Benz-ovog Patent-Motorwagen-a, preko vojne Simce 5 s “Dana D“, svakojakih formula i ostalih trkaćih vozila, motora i traktora, do nove Rimac Nevere. Cijene su na ovakvim sajmovima redovito puno pristupačnije od tržišnih, a izbjegava se i poštarina, koja nerijetko znatno poskupljuje nabavku traženog modela iz inozemstva. Konkretno, ponuda kreće od autića po par eura, preko cjenovnog razreda solidnih kolekcionarskih primjeraka, u mjerilu 1:43 (43 puta manji od originala) po 20-30 eura, sve do limitiranih izdanja prestižnijih proizvođača, koji dosežu troznamenkaste cifre. Većini modela zajednička je karakteristika da im s vremenom cijena počinje samo rasti. Tako kupnja modela o kojem ste od dječačkih dana sanjali, za par godina u kućni budžet može donijeti i koji euro više.

Izložba i popratni sadržaj

Osim sajamskog dijela, posjetitelji će moći razgledati izložbene primjerke iz dugo građenih kolekcija, često tematski raspoređene. Kako organizaciju potpisuje spomenuti AKK Sveta Nedelja, očekuje se glavna izložba na temu Rally-a, što bi posjetiteljima trebalo dati mali uvid u povijest WRC-a, Svjetskog rally prvenstva koje se zadnjih godina vozi i u Hrvatskoj. Osim glavne, izložbe kolekcionarskih modela, organizatori, na čelu s bivšim trkaćem Borisom Berakovićem, na svakom izdanju pripreme neko iznenađenje za posjetitelje. Prvo izdanje tako su obogatili izloženi trkaći automobili iz raznih serija, od rally-a do TCR automobila za kružne utrke, u 1:1 mjerilu. Drugo izdanje, posjetio je novi projekt u Hrvatskoj – Tulumbus, te na radost okupljenih ljubitelja automobila, izložena Rimac Nevera, koju je dovezao testni vozač Rimca, Miroslav Mrgud Zrnčević, a povod je bio izlazak na tržište umanjenog modela Nevere, u mjerilu 1:18. Što očekivati od narednog izdanja, ostaje nam za vidjeti. U svakom slučaju, izložbeni prostori Autosalona Kramar, 10. lipnja disat će punim plućima!

Kada i gdje?

Vrata Autosalona Kramar, u zagrebačkom Jankomiru, povodom održavanja BIG MINI Model Car Show-a, u subotu 10. lipnja 2023., otvorit će se u 9:00 h, a kako je planirano, posjetitelji će modele moći razgledati i kupiti do 17 h. Adresa je Kovinska 9a, a parking je osiguran na prostoru oko salona. U sklopu manifestacije bit će organizirana i ugostiteljska ponuda.

Prošlo izdanje BIG MINI Model Car Show-a, ugostilo je preko tisuću zaljubljenika u automobile i modele, te njihovih, najčešće, pratiteljica nježnijeg spola ili djece. Tako, planirate li nabaviti neki posebni model, bilo za vitrinu ili poklon, imajte na umu da je potražnja za modelima velika, pogotovo radi li se o rjeđim primjercima. Zato, dogovorite obiteljsko druženje ili izlazak s prijateljima u atmosferi ispunjenoj automobilima, a kasnije ćete sigurno imati tema za razgovor uz ručak ili kavu. Tko zna, možda i diveći se nekoj automobilskoj prinovi, u bilo kojem mjerilu.

Ulaz je BESPLATAN!

Foto: Tin Beraković

Share this Post