3. BIG MINI Model Car Show – automobilska subota za ljubitelje autića

Autor: Tin Berakovic

Više od tisuću kolekcionara i ljubitelja umanjenih modela automobila, popularno zvanih “autića”, protekle je subote prošlo kroz izložbeni prostor Autosalona Kramar, u Zagrebu. Razlog tomu bila je treća po redu izložba i sajam kolekcionarskih modela autića, koja nosi upečatljiv naziv – BIG MINI Model Car Show.

Povijest “autića”

Gledano u povijest, umanjeni modeli nastali su ubrzo nakon proizvodnje prvog pravog automobila. Branša modela i maketa vozila, već je od ranije postojala. No, dok automobili nisu ugledali svjetlo dana, ona je bila rezervirana ponajprije za (i danas popularne!) modele i makete vlakova i željeznica. Kako je vrijeme – godine, desetljeća, pa i stoljeće prolazilo, s tehnološkim, gospodarskim i ekonomskim kretanjima u društvu, mijenjala se i industrija “autića”.

Danas se na tržištu nalazi nebrojeno mnogo modela, što jeftinih igračaka, jeftinijih sakupljačkih primjeraka za djecu, pa sve do pravih kolekcionarskih modela, napravljenih u limitiranim serijama. Kolekcionari, svakojakih profila, često se opredjeljuju isključivo za određenu tematiku koju skupljaju. Formula 1, određena marka automobila, superautomobili ili svi modeli određenog proizvođača, samo su neke od nebrojenih varijacija na temu kolekcionarstva. Svoje kolekcije, često godinama građene, pažljivo izlažu u vitrinama, te ponekad na nekoj od izložaba. Vrijednost autića kreće se od modela po par eura, pa sve do primjeraka koji danas na tržištu postižu i četveroznamenkaste iznose!

BIG MINI Model Car Show – izložba i sajam autića

Treće izdanje sve popularnije izložbe i sajma autića, koju mnogi već znaju pod sinonimom “BIG MINI” projekt je ambicioznog Auto Karting Kluba Sveta Nedelja. Osim jedne od najpopularnijih domaćih utrka, Rally Show Santa Domenice, željeli su hrvatskom puku približiti i kulturu kolekcionarstva autića. Prva dva izdanja sajma, održana su u Svetoj Nedelji, a kako je zbog velikog interesa ljudi, potreba za sve većim prostorom bila neophodna, treće se izdanje preselilo nekoliko kilometara istočnije – u Zagreb. Kvalitetu projekta prepoznala je jedna od vodećih tvrtki na području prodaje rabljenih automobila u Hrvatskoj, Autosalon Kramar, u čijem se prostoru i održao posljednji BIG MINI Model Car Show.

Izložba i sajam

Tridesetak izlagača, iz sedam zemalja na izložbu i sajam došlo je s ukupno oko deset tisuća modela umanjenih modela automobila, što izložbenih, što za prodaju. Glavnina zbivanja odvijala se oko sajamskog dijela manifestacije. Iskusni kolekcionari, ali i velik broj ostalih ljubitelja automobila, opsjedali su štandove tražeći što ciljane, što na prvu interesantne primjerke, na ovakvim sajmovima najčešće po znatno nižim cijenama od tržišnih. Na svoje su došla i djeca, koja su, u pratnji roditelja, znatiželjno birala svoj prvi kolekcionarski model, ili pak još jedan autić u zbirci.

Što tražiti na sajmu?

Što se zastupljenosti modela tiče, na sajmovima poput ovog, može se naići na svašta. Od beskrajnog niza raznih Hot Wheels-a, novinskih primjeraka u mjerilu 1:43 (43 puta manji od originala), kod nas često Zastavinih i ostalih koji su svoje kilometre skupljali za vrijeme Jugoslavije, pa sve do raznih generacija Mercedesa, Alfa Romea i Subarua. Superautomobili, mali gradski, SUV-ovi i kamioni… Također, tražena tematika su i vatrogasna vozila, kao i ratna, a posebice oldtimeri i Formula 1. Dodatna podjela leži i u mjerilima modela. Ona su unificirana. Jedan naprama šezdesetičetiri (1:64), 1:43, te  veći, u mjerilu 1:18, samo su neka od njih. Najčešće se mjerilo bira po raspoloživom prostoru kućanstva, ali i po cjenovnom rangu modela.

Izložba na temu marke Koenigsegg i povijesti rally-a

Izložbeni dio manifestacije činile su dvije tematike. Prva je već standardna – povijest rally-a. Prikaz napretka i promjena u rally automobilima kroz godine i desetljeća. Od legendarne Grupe B, koju su krasila gotovo slobodna pravila, te su iz nje iznikli automobili poput Peugeota 205 T16, Lancie Delte S4 ili pak Audia Quattro S1. Nakon ukidanja spomenute, na scenu su stupili novi automobili, pripremljeni po ipak rigoroznijim pravilima Grupe ALancie Delte, Toyote Celice, Ford Escort Cosworth, pa do Subarua i Mitsubishia. No, povijest ide dalje, te na scenu dolaze WRC automobili – nekadašnji i današnji… Sve to, pa i više, moglo se promatrati u izložbenoj sekciji Autosalona Kramar.

30 godina Koenigsegg-a

Druga tematika bila je vezana za švedsku marku superautomobila – Koenigsegg. Naime, ove godine obilježava se trideseta obljetnica od osnutka tvrtke, te su izloženi razni primjerci modela te marke, u umanjenom mjerilu. Značajno kod ove kolekcije je što su izloženi primjerci redom iz limitiranih edicija, te na tržištu postižu vrtoglave cijene. Kolekciju je vlasnik Emil Peršić gradio 14 godina, a osim modela marke Koenigsegg, skuplja još i posebnije modele Mercedesa, te Lamborghinie, sve od renomiranih proizvođača modela. Najveću je pažnju ipak privlačio model Koenigseggovog motora, u mjerilu 1:6, koji je proizveden u 999 primjeraka, a tržišna cijena mu je danas gotovo 2 000 €.

Kada ponovno?

Osim autića, atmosferu za posjetitelje podgrijavao je i atraktivni Tulumbus, izvana naizgled običan bus, a iznutra pravi disko na kotačima! Projekt je to inženjera i inovatora Želimira Matića, koji je hrvatskim prometnicama već  provozao nesvakidašnje projekte. No o tome drugom prilikom. Što se narednih sajmova kolekcionarskih modela automobila tiče, u rujnu se održavaju u Osijeku i Rijeci, a zagrebački, BIG MINI Model Car Show ponovno ćemo gledati tijekom jeseni. O novim, zanimljivim tematikama za izložbu, kao i popratni sadržaj, već se pregovara. Tako da, jamčimo, niti sljedeće izdanje izložbe i sajma autića, neće razočarati!

Slike: Tin Beraković

Share this Post